A, B, C korzystania ze szwedzkiego stołu

2017-03-20

Gdy trafimy na przyjęcie czy firmowy bankiet, na którym potrawy podawane są w formie szwedzkiego stołu, warto wiedzieć, jak z niego korzystać, by nie popełnić towarzyskiej gafy. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, co można robić, a czego za wszelką cenę należy unikać.

W formie szwedzkiego stołu zwykle podawane są lekkie przekąski, które bez większego problemu można zjeść na stojąco. Nie należy się po nie spieszyć, wypada poczekać wraz z innymi gośćmi, aż osoby przed nami się obsłużą. Gdy już nałożymy sobie potrawy, których chcemy spróbować, w miarę możliwości szybko odchodzimy od stołu, by kolejnym osobom nie utrudniać do niego dostępu.

Przy “pierwszym podejściu” lepiej nie nakładać na talerz zbyt wiele, by przygotowanych potraw wystarczyło każdemu z gości. Nie zawsze obsługa przygotowana jest na uzupełnienie braków na stole. Niezręcznie byłoby również, gdybyśmy upuścili coś z talerza. Mimo to, wracać ponownie do zaserwowanych dań oczywiście wolno. Nie wolno za to nakładać potraw na talerz, z którego już jedliśmy. Z dań podanych w formie szwedzkiego stołu korzystają wszyscy, nie może zatem dojść do sytuacji, że którąś z potraw nakładamy swoimi sztućcami na zabrudzony talerz.

Pod talerz, na którym jemy zawsze powinna być podłożona serwetka, a że je się na stojąco, prędzej czy później może się przydać. Po zjedzeniu, talerz i sztućce powinniśmy odłożyć w miejsce, które jest do tego przeznaczone (można zapytać obsługi). Nigdy nie zostawiamy swoich brudnych naczyń na szwedzkim stole! Ponadto należy starać się, by pozostawić po sobie porządek. Jeśli zdarzy nam się “wpadka” i jedzenie wyląduje w innym miejscu, niż nasz talerz, należy niezwłocznie wezwać obsługę, lub samemu usunąć zabrudzenie. Nie wolno zostawiać nieporządku dla gościa, który stoi za nami w kolejce.  

szwedzki stoł1

szwedzki stoł 3

szwedzki stoł2

szwedzki stoł4

szwedzki stoł5

szwedzki stoł6

szwedzki stoł7

szwedzki stoł8

Wyjątkowe miejsca